Centrum sociálnych služieb Kamence

v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja

Počas dnešnej vychádzky sme urobili niečo pre svoje zdravie, ale aj precvičili svoju finančnú gramotnosť. Vybrali sme sa na nákupy do neďalekého supermarketu.  Cestou späť sme sa zastavili na pošte, kde sme kúpili známky a veľkonočné pohľadnice.

Príprava na veľkonočné sviatky je u nás v plnom prúde. Vyzdobili sme naše spoločné priestory jarnými dekoráciami a tým vniesli jar do nášho zariadenia.

V tomto období štyridsaťdňového pôstu, v ktorom sa kresťania pripravujú na slávenie najdôležitejších sviatkov kresťanstva – Veľkonočné sviatky, sa v našom zariadení konala svätá omša. Pred svätou omšou naši veriaci  pristúpili k svätej spovedi. Svätá spoveď a svätá omša je pre nás posilnením a povzbudením na ceste viery.

Slniečko sa na nás usmieva a prvé kvety začínajú pomaly vychádzať zo zeme. Vo vzduchu cítiť jar. Preto sme sa rozhodli, že si i my vytvoríme jarnú atmosféru pri výrobe kvietkov z lízaniek. Spojili sme príjemné s užitočným a vyrobené kvietky sme následne odovzdali našim ženám k ich sviatku – medzinárodnému dňu žien.

Týždeň mozgu 11.03.- 17.03. 2024 je globálna iniciatíva zameraná na šírenie povedomia o význame a vedeckom poznávaní mozgu medzi verejnosťou. Aj my sme si v rámci tohto týždňa pripravili aktivity zamerané na podporu mozgu. Na úvod sme sa rozprávali čo nám pomáha udržiavať mozog v činnosti a o význame cvičení na jeho podporu. Ďalej sme pokračovali krátkym kvízom, v ktorom sme sa rozpamätávali na veci možno trošku zabudnuté, ale s každou otázkou sme si s prehľadom poradili. Precestovali sme aj Slovensko a spoznávali hrady a zámky na obrázkoch.

Dnes je výnimočný sviatok - Medzinárodný deň žien. Nech ste silné a pôvabné naše milé ženy, urobíme pre vás všetko. Pripravili sme si pre vás program, ktorý je jednoduchý, ale plný lásky. Prihovoril sa na úvod pán Michal všetkým ženám.  Postupne sa pridali aj ostatní muži so svojimi prianiami a básňami. Pán Dušan zaspieval pieseň. Nakoniec pán Ján každej žene daroval karafiát a spoločne odovzdali malú pozornosť kvietok z lízanky, ktorý sami vyrobili.

Jar a spolu s ňou aj veľkonočné sviatky už klopú na dvere a my sme sa pustili do výroby jarných dekorácií. Šili sme mrkvičky, ktoré použijeme na  veľkonočnú výzdobu.  

Slnečné lúče nás vylákali do záhrady. Pán  Milan a Ľubomír sa hneď pustili sa do práce a vyčistili altánok, v ktorom počas pekného počasia trávia voľný čas.

Hádam každý z nás si  rád zamaškrtí na dobrom šaláte. Či už zeleninovom, zemiakovom, vajíčkovom... Receptov na šalát  je veľké množstvo.  My sme si dnes v rámci kulinoterapie pripravili vlašský šalát. Všetky ingrediencie sme pokrájali, dobre premiešali a dochutili. O chvíľu už bola plná miska chutného pokrmu. Zostávalo už len naservírovať a pozvať ostatných, aby sme sa spoločne pustili do ochutnávky.  Naši kuchári si vyslúžili pochvalu.

Dnes sme si vyšli na vychádzku, ktorú sme spojili s nákupom oblečenia. Pán Dušan veľmi rád nosí vestu s vreckami, a keďže jeho stará vesta už doslúžila bol veľmi rád, že v obchode našiel takú istú, ktorú si vyskúšal a kúpil. Po nákupoch oblečenia sme sa zastavili aj v hodinárstve, v mäsiarstve a v potravinách. V dobrej nálade a spokojní s nákupom sme sa vrátili späť do zariadenia.

Stránky