Centrum sociálnych služieb Kamence

v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja

Pečenie sladkej dobroty patrí k obľúbeným činnostiam našich prijímateľov sociálnej služby. Hravo si poradia s každým receptom. A tak tomu bolo aj dnes, keď pripravovali ovocný koláč. Úlohy „šéfpekára“ sa chopil pán Zdenko. Ostatní pomocníci mu skvelo asistovali a čochvíľa sa vôňa vanilky niesla celým zariadením. Zostávalo už len koláčik vychladiť, pokrájať a popriať si dobrú chuť pri jeho ochutnávke.

Veľká noc sa nezadržateľne blíži a my sme sa preto rozhodli, že  si vyrobíme vlastné pozdravy pre našich blízkych. Pri ich výrobe sme strávili pekné dopoludnie.

Bingo je obľúbená súťažná hra s jednoduchými pravidlami. A práve túto hru sme si dnes dopoludnia zahrali aj u nás. Užili sme si veľa zábavy, ale i napätia pri čakaní na posledné čísla, ktoré rozhodli o víťazovi. Hlavnou výhrou bol čokoládový veľkonočný zajačik. Hra nás natoľko zaujala, že si ju  v budúcnosti ešte určite zahráme.

Marec mesiac knihy sa síce pomaly končí, ale na dobrú knihu sa vždy oplatí nájsť si čas. Knihy sú bránou do sveta poznania. Mnohí z nás ich nepochybne majú uložené nielen v poličke, ale aj v srdci. Navštívili sme mestskú knižnicu, kde sme si z množstva kníh vybrali tie, ktoré nás najviac zaujali.  

Darkyňa Vianočného zázraku zaslala nášmu prijímateľovi sociálnych služieb p. Petrovi veľkonočný pozdrav a malé maškrty. Darček ho prekvapil a zároveň veľmi potešil. Rozhodol sa poďakovať jej vlastnoručne vyrobenou pohľadnicou.

Počas dnešnej vychádzky sme urobili niečo pre svoje zdravie, ale aj precvičili svoju finančnú gramotnosť. Vybrali sme sa na nákupy do neďalekého supermarketu.  Cestou späť sme sa zastavili na pošte, kde sme kúpili známky a veľkonočné pohľadnice.

Príprava na veľkonočné sviatky je u nás v plnom prúde. Vyzdobili sme naše spoločné priestory jarnými dekoráciami a tým vniesli jar do nášho zariadenia.

V tomto období štyridsaťdňového pôstu, v ktorom sa kresťania pripravujú na slávenie najdôležitejších sviatkov kresťanstva – Veľkonočné sviatky, sa v našom zariadení konala svätá omša. Pred svätou omšou naši veriaci  pristúpili k svätej spovedi. Svätá spoveď a svätá omša je pre nás posilnením a povzbudením na ceste viery.

Slniečko sa na nás usmieva a prvé kvety začínajú pomaly vychádzať zo zeme. Vo vzduchu cítiť jar. Preto sme sa rozhodli, že si i my vytvoríme jarnú atmosféru pri výrobe kvietkov z lízaniek. Spojili sme príjemné s užitočným a vyrobené kvietky sme následne odovzdali našim ženám k ich sviatku – medzinárodnému dňu žien.

Týždeň mozgu 11.03.- 17.03. 2024 je globálna iniciatíva zameraná na šírenie povedomia o význame a vedeckom poznávaní mozgu medzi verejnosťou. Aj my sme si v rámci tohto týždňa pripravili aktivity zamerané na podporu mozgu. Na úvod sme sa rozprávali čo nám pomáha udržiavať mozog v činnosti a o význame cvičení na jeho podporu. Ďalej sme pokračovali krátkym kvízom, v ktorom sme sa rozpamätávali na veci možno trošku zabudnuté, ale s každou otázkou sme si s prehľadom poradili. Precestovali sme aj Slovensko a spoznávali hrady a zámky na obrázkoch.

Stránky